חקרו עלינו

על הפחתת שומן תוך-כבדי באמצעות צריכת ירק מנקאי

על הפחתת שומן תוך-כבדי באמצעות צריכת ירק מנקאי

  • 26.1.21
  • 13:13

לאחרונה פורסם מחקר חדש ופורץ דרך של חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, בשילוב עם אוניברסיטאות באירופה וארה"ב כולל אוניברסיטת הרווארד, שדווח על יעילותו של מנקאי בהפחתת שומן תוך-כבדי ועד להפחתה משמעותית בסיכון לחלות במחלת כבד שומני, כאשר נצרך בשילוב עם דיאטה ים-תיכונית.

לאחרונה פורסם מחקר חדש ופורץ דרך של חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, בשילוב עם אוניברסיטאות באירופה וארה"ב כולל אוניברסיטת הרווארד, שדווח על יעילותו של מנקאי בהפחתת שומן תוך-כבדי ועד להפחתה משמעותית בסיכון לחלות במחלת כבד שומני, כאשר נצרך בשילוב עם דיאטה ים-תיכונית.

המחקר שנמשך 18 חודשים, וכלל כ- 300 נסיינים, השווה השפעות דיאטה ים-תיכונית לדיאטה ים-תיכונית ירוקה (הכוללת צריכה של רכיבים עשירים בפוליפנולים, הנמצאים בשייק מנקאי, אגוזי מלך ותה ירוק, במקביל להפחתת צריכת בשר אדום) בשילוב עם ספורט, על מחלת כבד השומני (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)). כקבוצת ביקורת שמשה קבוצה שעסקה בספורט ללא שינוי הרגלי הדיאטה.

ממצעי המחקר הראו כי למרות שנצפתה ירידה מתונה דומה במשקל הנסיינים שבשתי קבוצות הדיאטה, קבוצת הדיאטה הים-תיכונית הירוקה הצליחה להפחית כמעט כפול בכמות השומן התוך רקמתי בכבד לעומת הדיאטה הים-תיכונית (הפסד של כ-38.9% לעומת 19.6%).

אובדן אחוזי השומן בכבד נקשרו באופן ישיר לעליה בצריכת המנקאי ואגוזי המלך, ולהפחתה של צריכת הבשר האדום.

מסקנת החוקרים הייתה כי דיאטה ים תיכונית ירוקה, הכוללת את ירק המנקאי כמקור העשרה בחלבונים ופוליפנולים, יכולה להפחית באופן משמעותי את השומן בכבד ואף להקטין בכמחצית את הסיכון לחלות במחלת כבד שומני לא אלכוהולי.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי המוביל GUT

פוסטים נוספים

  • על תרכובות פוליפנולים נוגדות חמצון בצמח המנקאי

    • 30.8.21
    • 17:10

    מאת: יעל דרור – דיאטנית קלינית ופזיולוגית M.sc
    פוליפנולים הינם קבוצת רכיבים המיוצרים על ידי צמחים למגוון תפקידי הגנה בשל יכולות נוגדות חמצון רבות עוצמה. לאורך שנים נודעה חשיבות לשילוב פוליפנולים בתזונה היומיומית לשיפור התפקוד ולהפחתת סיכון בריאותי למחלות שונות בטווח הקרוב ובטווח הרחוק, אך המחקר בתחום זה היה מצומצם. 

  • על זמינות ברזל בצריכת ירק המנקאי

    • 8.12.20
    • 18:21

    זמינות של ברזל ממקור צמחי איננה דבר מובן מאליו, לא כל הצמחים מכילים כמות מספקת של ברזל ולעיתים נוכחות הברזל במזון הצמחי אינה מעידה בהכרח על זמינותו בשל נוכחותם של חומרים מעכבי ספיגה שמצויים בדרך כלל בצמחים כדוגמת טננים, פיטאטים וסיבים.

  • על מיטוב המיקרוביום בקיבה באמצעות צריכת המנקאי

    • 8.12.20
    • 18:16

    אחד התחומים המרתקים את המחקר בשנים האחרונות עוסק בהשפעה של המיקרוביום על בריאותנו ועל הדרכים בהם הרגלי החיים שלנו משפיעים על אוכלוסיית המיקרוביום.