על חלבון איכותי בירק המנקאי
- 8.12.20
- 12:39
מנקאי הינו מקור עשיר לחלבון איכותי שנספג ביעילות
חלבון המנקאי תופס כ 45% מסך החומר היבש של הצמח.
איכות החלבון נקבעת על פי סוג וכמות חומצות האמינו בו ומידת עיכולן.
הרכב חומצות האמינו בחלבון המנקאי דומה מאד בהרכבו לזה של חלבון הביצה, הסטנדרט לחלבון איכותי, ומכיל את כל 9 חומצות האמינו החיוניות ביחס מועדף לתזונת אדם בהתאם לקריטריונים שקבע ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. לפיכך מנקאי נחשב כמקור איכותי לחלבון מלא בעל הרכב חומצות אמינו אידיאלי.
חלבון המנקאי מצטיין בספיגה גבוהה- במבחן ספיגה, הנקבע באמצעות מדד הנקרא מדד "העכילות" (PDCAAS), שבו חלבון ביצה מחזיק בציון הגבוה ביותר- ציון 1, נמצא כי לחלבון המנקאי ציון עכילות גבוה של 0.89. ירקות בדרך כלל בעלי ציון עכילות של כ-0.73.
בנוסף, מחקר קליני, שבוצע באוניברסיטת בן-גוריון בשיתוף בינלאומי של אוניברסטאות מארה”ב ( הרוורד) ואירופה, בחן את זמינות חלבון המנקאי, בניסוי שבוצע ב-36 גברים. בניסוי זה, הנסיינים, קבלו לאכול מנת איזו-חלבון שמקורה במנקאי, גבינה רכה או באפונה. העליה בדם של כל אחת מחומצות האמינו החיונית, נבחנה לאחר 30, 90 ו-180 דקות לאחר האכילה. הממצאים הצביעו על עליה של חומצות האמינו החיוניות בדמם של הנסיינים בכל הקבוצות באופן דומה, במהלך כל 3 שעות לאחר האכילה.
ממצאי הניסוי הראו כי חלבון המנקאי בעל איכות וזמינות גבוהה בדומה לחלבון הגבינה.