על זמינות ברזל בצריכת ירק המנקאי – Mankai

חקרו עלינו

על זמינות ברזל בצריכת ירק המנקאי

על זמינות ברזל בצריכת ירק המנקאי

  • 8.12.20
  • 18:21

זמינות של ברזל ממקור צמחי איננה דבר מובן מאליו, לא כל הצמחים מכילים כמות מספקת של ברזל ולעיתים נוכחות הברזל במזון הצמחי אינה מעידה בהכרח על זמינותו בשל נוכחותם של חומרים מעכבי ספיגה שמצויים בדרך כלל בצמחים כדוגמת טננים, פיטאטים וסיבים.

המנקאי, מגודל על ידי הינומן בטכנולוגיה שמאפשרת לייצר מוצר בעל כמות ברזל גבוהה.

זמינותו של הברזל הודגמה במספר מחקרים, הן בבני אדם והן בחיות מעבדה.  במחקר שבוצע בחיות מעבדה הצליח המנקאי לשפר את כל מדדי הברזל, ממצב של אנמיה ועד החלמה מלאה, ובפרק זמן מהיר של מספר ימים בודדים. המחקר בחן את מספר גרסאות של המנקאי שיוצר בתהליכי עבוד שונים (בישול בהרתחה, ייבוש וכו'), כדי לבחון את השפעת העיבוד על הזמינות. בניסוי זה, חיות מעבדה אנמיות, שהוזנו עם ובלי תוספת מנקאי (שלושה מוצרי מנקאי שונים), בהשוואה לתוסף ברזל ( פרוגלוקונאט), החלימו מהאנמיה ושפרו בצורה מהירה ומובהקת את כל מדדי הדם הקשורים לברזל ולמאגרי הברזל, בדומה לטיפול בתוסף הברזל. 

 

במחקר הקליני, שבוצע באוניברסיטת בן-גוריון בשיתוף בינלאומי של אוניברסטאות מארה”ב (הרוורד) ואירופה, ובוצע על כ- 300 איש במשך 6 חודשים, חולקו הנסיינים לשלוש קבוצות: קבוצה אחת עסקה בספורט, קבוצה שניה עסקה בספורט בתוספת דיאטה ים תיכונית וקבוצה שלישית עסקה בספורט בתוספת דיאטה ים תיכונית ירוקה (עשירה בפוליפנולים שמקורם בתה ירוק, אגוזי מלך ומנקאי הניתן כארוחה יומית קבועה של שייק מנקאי), נמצא כי הקבוצה השלישית , למרות שהפחיתה את צריכת הבשר והעוף והייתה צפויה בשל כך לדלל את מאגרי הברזל, שמרה על מדדי ברזל (הכוללים סרום ברזל, סרום פריטין סרום טרנספרין וטרנספרין רווי) יציבים וגבוהים יותר מאשר בשתי הקבוצות האחרות.  

 

מחקרים אלו הוכיחו כי מנקאי הינו מקור עשיר לברזל זמין הנספג ביעילות ומוטמע בהמוגלובין

המחקר פורסם בכתב העת המדעי THE JOURNAL OF NUTRITION

פוסטים נוספים

  • על תרכובות פוליפנולים נוגדות חמצון בצמח המנקאי

    • 30.8.21
    • 17:10

    מאת: יעל דרור – דיאטנית קלינית ופזיולוגית M.sc
    פוליפנולים הינם קבוצת רכיבים המיוצרים על ידי צמחים למגוון תפקידי הגנה בשל יכולות נוגדות חמצון רבות עוצמה. לאורך שנים נודעה חשיבות לשילוב פוליפנולים בתזונה היומיומית לשיפור התפקוד ולהפחתת סיכון בריאותי למחלות שונות בטווח הקרוב ובטווח הרחוק, אך המחקר בתחום זה היה מצומצם. 

  • על הפחתת שומן תוך-כבדי באמצעות צריכת ירק מנקאי

    • 26.1.21
    • 13:13

    לאחרונה פורסם מחקר חדש ופורץ דרך של חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, בשילוב עם אוניברסיטאות באירופה וארה"ב כולל אוניברסיטת הרווארד, שדווח על יעילותו של מנקאי בהפחתת שומן תוך-כבדי ועד להפחתה משמעותית בסיכון לחלות במחלת כבד שומני, כאשר נצרך בשילוב עם דיאטה ים-תיכונית.

  • על מיטוב המיקרוביום בקיבה באמצעות צריכת המנקאי

    • 8.12.20
    • 18:16

    אחד התחומים המרתקים את המחקר בשנים האחרונות עוסק בהשפעה של המיקרוביום על בריאותנו ועל הדרכים בהם הרגלי החיים שלנו משפיעים על אוכלוסיית המיקרוביום.